Herrens fremstilling i tempelet – En betraktning

En betraktning

Herrens fremstilling i tempelet

Living Space

 

  

(Oversatt og bearbeidet av S.G.)

I dag markerer Kirken julens avslutning med en lysfestival. Vokslys blir velsignet og båret i prosesjon for å ønske Kristus velkommen, Lyset som opplyser hedningene og herligheten til sitt folk.

Fram til år 1969 var festen, som jo er av Østens opprinnelse, kjent i Vesten som festen for Vår Frue renselse. Men nå foretrekker man å kalle det for Herrens fremstilling i templet.

Førti dager etter Jesu fødsel avsluttes julehøytiden med dagens liturgisk festmarkering.

Ifølge jødisk tro ble en mor rituelt uren etter fødselen og derfor hadde behov for en rituell renselse. Ved fødsel av en sønn måtte en jødisk kvinne holde seg i halvtilbaketrukkethet i 40 dager. Mot slutten av denne perioden, om barnet var hennes førstefødte, skulle moren fremstille det for Herren i erkjennelsen av at Han er kilde til alt liv.

I dagens festmarkering iakttar vi Maria og Josef – 40 dager etter Jesu fødsel – underkaster seg Moseloven ved å ofre deres Sønn, den førstefødte, til Gud. Samtidig finner det også sted en renselse av moren etter fødselen, selv om vi mener at Jomfru Maria ikke trengte en slik renselse. Den hellige familie har måttet valfarte helt fra Nasaret til tempelet i Jerusalem for denne dobbelte seremonien.

Dagens festmarkering avslutter hele perioden som resonnerer med en følelse av lys. Julefeiring fant sted like etter vintersolverv. Det var en feiring i slutten på vintermørket og lysets komme til verden, spesielt Verdens Lys. Tolv dager senere var det duket for festen for Herrens åpenbaring da lyset fra stjernen ledet de ikke-jødiske stjernetyderne fram til stallen for å hylle Verdens Lys. Og i dag avslutter vi disse feiringene med denne lysfesten.

Det har lenge pleid å være en dag for prosesjoner når vi husker Herrens aller første inntog til tempelet, hans Fars hus. Disse prosesjonene erstattet opprinnelig hedenske feiringer. Senere ble det identifisert med velsignelsen av vokslys som så ble båret i prosesjon til ære for Kristus, «Lyset som opplyser hedningene».