Katolsk «drive-in» søndagsmesse

En liten refleksjon
Den aller første «drive-in» søndagsmesse fant sted i St. Gudmund katolske menighet, nærmere bestemt på parkeringsplassen foran kirken sist søndag.
På kort varsel har en god del biler møtt opp lenge før kl. 11:00. De skulle følge messe der de satt i sine respektive biler. Det ble kunngjort på forhånd at lyden av messe skulle «streames» direkte inn til bilene ved hjelp av programvare Zoom. Kirkerommet syntes å være forlenget til å omfavne hele uteområdet idet alteret plasseres foran kirkens hovedinngang.

Herfra kan man skue utover den enorme parkeringsplassen som kan ta imot opptil 100 biler. Det var nettopp denne enorme parkeringsplassen som inspirerte menighetens ekstraordinære tiltak: «drive-in» søndagsmesse, som et svar på strengere lokale smitteverntiltak og en ny bølge av nedstengte kirker i nabokommunene.
I all hast ble menighetens mannskap på tvers av organisatoriske avdelinger og nasjonale grupper stablet på beina:
Noen måtte jo varsle nabolaget om arrangementet med den hensikt å beholde det gode forhold menigheten har hatt med sine naboer over lengre tid.Teknisk team gikk rask til verks for å finne gode lydtekniske løsninger.Terrasse-ovner måtte anskaffes ettersom messen skulle avholdes utendørs og det på vinterstid!Kirkeverter/parkeringsvakter skulle registrere bilkjennemerke ved ankomst, passe på at lokale smitteverntiltak overholdes, samt videreformidle praktisk info osv.
Pater Janusz, sognepresten i St. Magnus menighet, og søstrene av det Hellige Kors fra Lillestrøm stilte opp og hjalp til med kommunions-utdelingen. Pater Piotr fra Oslo hjalp også til under messe på polsk på ettermiddagen. På disse to messene ble den hellige eukaristi administrert via bilvindu til messedeltagerne som satt i bilene.

Hvilke tanker sitter man da igjen etter menighetens aller første «drive-in» søndagsmesse?

Konseptet «drive-in» søndagsmesse har vist seg å være gjennomførbart i praksis, forutsatt at logistikk, lyd og tekniske løsninger er på plass.

For oss er konseptet «drive-in» kun et middel ment til midlertidig bruk i en utfordrende koronasituasjon som vi alle står i. Det er innholdet, i vår sammenheng: katolsk liturgi med hovedfokus på Guds Ord og Den hellige Eukaristi som må være det avgjørende kriteriet. Når det er sagt, har de troende et reelt åndelig behov for å lytte til Guds Ord i felleskap og kommunisere Kristi Legeme, hvilket er «drive-in» søndagsmessens hovedanliggende.
Behovet for kommunion (les: communio) eller «felleskap» har vært et gjengangertema i etterkant av forrige nedstengning. Det fins en stor andel av våre menighetsmedlemmer som føler seg ensomme og isolerte av å være hjemme over lengre tid under koronapandemien. Selv om «drive-in» messe, strengt tatt, ikke gis adgang til fysiske nærhet m.h.t. smitteverntiltak, idet man blir bedt om å oppholde seg i bilen under hele messen, så er det å kunne være tilstede på samme sted dvs. parkeringsplass, og til samme tidspunkt, kunne se hverandre via bilvindu, kunne få øyekontakt med sognekirken og det helligste sakramentet, eukaristi, noe som betyr veldig mye for svært mange av oss.
De av oss som deltok på «drive-in» søndagsmesse sist søndag ønsker at det jobbes målrettet videre slik at «drive-in» messetilbud kan utvides til å kunne ta imot dem som sårt savner kommunionen, det katolske trosfelleskapet.