En refleksjon om kall II

En refleksjon om kall II

  *

Har du kjennskap til din hensikt med livet?

Bibelen kan hjelpe deg til å skjelne.

**

Joh 3:1-10; Ps 25; 1Kor 7:29-31; Mk 1:14-20

av Jaime L. Waters

***

 

Oversatt og bearbeidet av S.G.

Dagens lesninger bygger på forrige søndags tekster om kall. Første lesning og evangeliet avslører kraften i å akseptere den enkeltes kall, da det kan føre til andres omvendelse.

Første lesning fra Jona forteller om profeten som forkynte fordømmelsesbudskapet mot folket i Nineve i Assyria. Etter å ha hørt advarselen, forandret folket sine veier, de omvendte seg fra sine synder og de fastet. Berørt av deres anger, ødelegger Gud ikke ninevittene. Fortellingen avslører endringens kraft, og den avslører også viktigheten av å akseptere kallet. Tidligere hadde profeten nektet kallet. Da Jona fikk beskjed om å reise til Nineve, gikk han i stedet ombord på et skip med kurs i motsatt retning. Først etter en urolig reise begynte han motvillig å profetere til ninevittene, og likevel har hans korte profeti hatt stor innvirkning.

I forrige uke leste vi om kall til disiplene ifølge evangelisten Johannes. I dag hører vi fra Markus’ beretning, og det er bemerkelsesverdige forskjeller i disse to beretningene. I evangelisten Johannes’ beretning er Johannes Døperen til stede, mens Markus skriver at Johannes døperen allerede var arrestert. Johannes forteller at Andreas, en navnløs disippel og Simon Peter ble kalt først. Også Markus forteller at brødrene Jacob og Johannes fulgte Andreas og Peter. I motsetning til Johannes’ beretning, holder disiplene i Markus på med sitt daglige arbeid, de er enten ute for å fiske eller reparere garn på land, og Jesus inviterer dem til å legge ut på en ny kallsreise, nemlig å være menneskefiskere. Jesus kaller disiplene slik at de kan kalle andre.

Evangelieteksten minner oss om å tenke nøye igjennom vårt eget kall. Slik som disiplene ble kalt mens de var «på jobb», ville evangelieteksten oppmuntre oss til å utvide vår ide om hva vi skulle gjøre og hvordan vi kunne påvirke samfunnet vårt. Et kall kunne være den enkelteskarriere, eller det kunne forstås bredt som hensikten i den enkeltes liv. Mens karriere og kall kan overlappe hverandre mer for noen enn for andre, er vi alle kalt til å finne måter å leve livet vårt på fylt med mening for oss selv og for andre.

I lys av de to siste søndagens lesningene er dette en utmerket anledning for hver og en av oss til å reflektere samt å finne ut måter å leve ut hensikten i livet vårt.

(…)

 

FORSLAG TIL REFLEKSJON

– Som Jona, unngår du ditt kall?

– Hvordan kan du leve ditt liv i tjeneste for andre?

– Har du tatt deg tid til å forstå ditt kall?

 

(Kilde: https://www.americamagazine.org)