En refleksjon om kall

Guds kall  

En refleksjon av Sr. Kathleen Maire O.S.F.

 

Oversatt og bearbeidet av S.G.

 

I dag gir Kirken oss et tema vedrørende kall og respons som hovedfokus fra lesningene. Kall kommer til vanlige mennesker og på vanlige måter. For eksempel kom kallet til Samuel, en ung mann som tjente i templet, om natten da Samuel sov. Samuel kjente ikke igjen Herrens røst før etter tredje gangen.Da reiste han seg opp og gikk til presten Eli. Det var Eli som fortalte Samuel at det var Herren som kalte på ham. Han svarte og fra det øyeblikk gjorde Herren store gjerninger gjennom Samuel.

Johannesevangeliet forteller oss om kallet til Jesu første disipler. Det er interessant at disse disiplene var Johannes døperens tilhengere da Jesus gikk forbi. Jesus var for dem ukjent inntil Johannes pekte på ham og sa: «Dette er Guds lam», noe som indikerer for disiplene at Jesus er oppfyllelsen av Jesajas profeti om den lidende tjeneren. Det var Johannes som anerkjente sin fetter som Messias. Jesus kalte på Andreas og hans følgesvenn, men Johannes fungerte som et formidlingsinstrument.

Jesus kom ikke på en dramatisk måte, med mirakuløse manifestasjoner. Han kom til verden med et vanlig utseende som en hvilken som helst mann fra Palestina. Han gikk i kledd og hadde de samme ytre egenskapene som dem. Jesus kom på en ordinær måte og nærmet stedet der Johannes forkynte med sine disipler. Disse disiplene trengte Johannes inngripen for å kunne begynne deres vandring sammen med Jesus. Selv om de fikk se Jesus var det eneste spørsmålet som dukket opp i deres tanker: «Hvor bor du, Rabbi?» De tilbrakte så dagen med Jesus før de anerkjente ham som Messias.

Jeg tror budskapet er at vi også trenger inngripen fra andre for å kunne se Messias. Noen ganger er vi så fokuserte på det normale, det vanlige, rutinene i livet at vi ikke kan høre Herrens stemme eller se hans nærvær i våre liv. I likhet med Johannes’ disipler er vi fornøyd med livets rytme, med vår måte å tenke og handle på. Men gjennom en lærer, en venn, eller til og med en ukjent person kan vi åpne øynene våre og forstå at Herren er med oss.

Vi har vanskelig for å ta oss tid til å utforske mysteriene til Guds nærvær. Hvis vi er så opptatte med arbeid, med familiens behov, med naboens problemer, og vi ikke bringer disse bekymringene til Herren, kan det hende at vi ikke ser hvordan Gud kaller oss i disse situasjonene.

Gud fortsetter å kalle oss til å følge ham, til å leve dypere i Den hellige ånds liv. Hver uke gjennom den hellige messe og den hellige nattverd byr det på muligheter til å åpne våre hjerter og la mysteriet: Emmanuel, Gud-med-oss trenge inn dypere inn i vårt indre og gjennomsyre vårt sinn med sitt livgivende nærvær.

I dag ber vi om at vi får nåde til å lytte til stemmene som forteller oss hvor nærme oss Guds Lam, Messias, den salvede er slik som da han gikk forbi de første disiplene. Amen.

(Kilde: https://www.preacherexchange.com/hd2_01-17-21b.htm)