Høytid: Jomfru Marias uplettede unnfangelse (08. des.)

Oversatt og redigert fra Living Space

Uplettede unnfangelse betyr at Maria fra det første øyeblikket av sin eksistens var helt fri fra ursyndens innflytelse som påvirker oss alle fra fødselen av. Årsaken bak denne læren (som ikke er eksplisitt inneholdt i Skriften og bare ble definert i 1854) er at kun et totalt syndfritt miljø var passende for Guds Sønn i sin tilblivelse som et menneske. Dette har en veldig lang historie i Kirken.

Første lesning minner oss om at det var en kvinne som var medvirkende til å bringe smerte og lidelse, konsekvensen av synd, til hele verden. Det vil også være en kvinne som vil være medvirkende til å bringe frelse og helbredelse til verden.

Andre lesning forteller oss at vi alle er blitt kalt av Gud til å dele hans kjærlighet og velsignelse lenge før vi eksisterte. Dette er enda mer sant om Maria, som ble utpekt av Gud fra evigheten til å være sin Sønns Mor.

Evangeliet taler ikke om Marias unnfangelse, men om Jesus sin. Det begynner i det øyeblikket Mary sier ‘Ja’. Engelen hilser henne som «full av nåde», fylt med Guds kjærlighet og

velvilje, spesielt utpekt for dette øyeblikket. Dette har alltid blitt tolket som en indikasjon på Marias totale frihet fra enhver smuss av synd. Som «paktens Ark» føltes det at det inkarnerte Ordet skulle begynne sin menneskelige eksistens i et miljø som er upåvirket av synd.

Vi kan benytte hver av lesningene i våre egne liv. Vi har ofte vært årsaken til synd og smerte i andre menneskers liv. La oss heller være mennesker som bringer helhet og helbredelse.

La oss være dypt klar over at lenge før vi ble født, har hver og en av oss blitt kalt av Gud til å kjenne, elske og tjene ham. Vi har hele tiden vært mottakere av hans velsignelse. Hvordan vil vi svare? I motsetning til Maria ble vi født påvirket av en syndig verden. Men vi kan også bli fylt med nåde hvis vi i likhet med henne sier et rungende og ubetinget ‘Ja’ til alt det Gud vil ha av oss.

La oss be Maria i dag om å hjelpe oss å elske Jesus slik hun gjorde, tvers gjennom korsets smerte til oppstandelsens glede.

Mer om dagens høytid:

http://www.katolsk.no/biografier/historisk/des08