Refleksjon – 6. søndag i påsketiden B av Jamie L. Waters

Hvordan skal vi elske hverandre?

Det kalles agape.

av Jamie L. Waters

 

«Elsk hverandre slik som jeg har elsket dere.» (Joh 15:12)

 

(Oversatt og redigert av S.G.)

Hvorfor må vi elske hverandre? Dagens annen lesning og evangelium hjelper oss til å svare på dette spørsmålet. Men det enda mer presserende spørsmålet er: hvordan vi skal elske hverandre?

I Det nye testamentet deler Johannesevangeliet og de tre Johannesbrevene de samme stilistiske trekkene. Disse legger vekt på lignende teologiske punkter og tar opp problemer som berørte de første kristne. På grunn av deres fellestrekk blir disse tekstene samlet sett referert til som Johannisk litteratur, og mest sannsynlig har de sin opprinnelse fra det samme menighetsfelleskapet.

Kjærlighet gjennomsyrer den andre lesningen. Menighetsmedlemmene kalles «elskede» (agapetoi), og de blir bedt om å elske hverandre (agape) fordi Gud elsker dem. Dessuten gir brevteksten den enkle, direkte, men likevel dypt komplekse uttalelsen: Gud er kjærlighet. Måten å forstå hva det betyr er å se på Kristi død, forstått som en uselvisk kjærlighetsgjerning. Teksten fortsetter (som vi vil høre i neste uke) bekrefter Johannes’ første brev, at ved å etterligne Guds kjærlighet med våre uselviskekjærlighetsgjerninger, tillates Gud å leve i oss, og guddommelig kjærlighet blir fullkommengjort (1. Joh 4:12).

I evangeliet forkynner Jesus at hans etterfølgere må holde budet om å «elske hverandre slik som jeghar elsket dere.» Dessuten erklærer Jesus at uselvisk kjærlighet stammer fra viljen til å ofre livet for andre. I evangeliets beretning blir Jesus arrestert kort tid etter denne forkynnelsen, så han forbereder sine tilhengere til å forstå og tolke hans kommende korsdød som et eksempel på uselvisk kjærlighet (agape).

Dessverre er verden fylt med mye hat. Ikke bare er det mange som ikke lever uselvisk, men de lever med hat og respektløshet for andre. Enda verre, mange hevder at de er Kristi etterfølgere mens de kommer med hatytringer mot andre. Kjærligheten som den Johanniske menighet ser for seg, kan være vanskelig, men det er viktig at vi alle arbeider for den. Lesningene påminner oss om at vi blir kjent med Gud ved å være som Gud.

Når det gjelder spørsmålet om hvordan vi kan vise uselvisk kjærlighet, kan vi reflektere over Martin Luther King Jr.’s ideer om kjærlighet og den elskede menighet: “Kjærlighet er kreativ og forløsende. Kjærlighet bygger seg opp og forener; hat river ned og ødelegger. ” Martin Luther Kings visjon om den elskede menighet var forankret i kjærlighet, forsoning, verdighet og respekt for alle. Fattigdom, rasisme, vold og forholdene som er forårsaket disse ondene skal ikke tolereres. Ved å arbeide for å få slutt på hat og splittelse, bekjempe forhold og praksis som vanærer andre, viser vi vår kjærlighet til hverandre – og vi blir kjent med Gud ved å være mer lik Gud.

 

Kilde: https://www.americamagazine.org/faith/2021/04/22/sixth-sunday-easter-gospel-reflection-catholic-scripture-240442