Advent I: Håpets og Forventingens tid

Advent I

Håpets og Forventingens tid

«Som en skatt…» prekener av W. Stinissen

Advent betyr bokstavelig talt noe som kommer til oss. Noe er i ferd med å komme. Den tilsvarende holdningen hos oss er å være på vakt, å være beredt, å vente (…)

Advent er håpets og forventingens tid. Ikke så å forstå at det bare er i adventstiden man bør håpe, men i adventstiden blir vi på en spesiell måte minnet om at hele vårt liv bør stå i håpets tegn (…)

Adventstiden rommer en tredobbelt forventning.

Først opplever vi Det gamle testamentets brennende lengsel etter en Frelser. Alltid, helt fra den aller første begynnelsen, har menneskeheten hatt en lengsel etter befrielse, etter frelse. I alle tider har mennesker hatt en følelse av at noe er gått i stykker innvendig, at den opprinnelige harmonien er ødelagt (…)

Denne urgamle lengselen etter Frelseren blir igjen aktuell nå i adventstiden. En stor del av vårt vesen er ennå ikke blitt frelst og roper etter en Frelser (…) I adventstiden tar vi på en måte opp igjen hele menneskehetens fortid, hele Kirkens lange forhistorie, og gjør den aktuell igjen.

Men vi vet at Jesus allerede er kommet. Han er født i Betlehem av jomfru Maria, han har lidt for oss (…) Vi er allerede frelst. Vi har fått Den Hellige Ånd, Jesu Ånd, bør mer og mer forvandle våre liv og bære frukt (…)

Det er dette vi lengter etter nå i adventstiden. At den frelse som allerede er kommet, skal slå rot i oss og bære frukt. Adventstiden omfatter ikke bare fortiden, men også nåtiden: Vi lengter etter at Jesus, som allerede er hos oss, skal bli en levende virkelighet for hver og en av oss.

Endelig omfatter advent også fremtiden. Kristus er kommet, men han kommer tilbake, ved tidens slutt. Det er denne gjenkomsten vi lengter etter i adventstiden (…)

I advent forenes fortid, nåtid og fremtid. Med de gamle patriarkenes forventning lengter vi, hinsides Betlehem og Golgata, etter det himmelske Jerusalem, der alt skal være underlagt Sønnen og der også Sønnen selv skal underordne seg Faderen (1 Kor 15:28). Derfor er adventstiden en rik tid.